top of page

Al final del segle XVI, Europa està immersa en una crisi econòmica i social. Aquesta situació afavoreix un canvi de mentalitats que porta, cap a l'any 1600, al sorgiment del període històric que coneixem com a Barroc, que perdurarà fins l'any 1750 aprox.

 

La ciència d'aquesta època experimenta canvis molt importants. Descartes posa els fonaments del mètode científic. Amb les seves investigacions sobre els fenòmens físics del món i del cosmos, Galileu, Kepler i Newton aconsegueixen donar una explicació matemàtica de les lleis naturals.

 

En en Barroc és l'època en què prosperen les monarquies absolutes. El rei, exercia amb poques limitacions el seu poder. El poble i la burgesia acceptaven l'autoritat del monarca. La fam, la pesta i les provocacions dels excèrcits feien més difícils les tropes de les classes populars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les característiques de la societat del Barroc queden reflectides en els estils artístics d'aquesta època. Els monarques absoluts utilitzen les arts com a mitjà per demostrar la seva grandesa. Els enormes palaus, les grandioses cerimònies públiques, etc, busquen demostrar el poder reial d'una manera ben comprensible per al poble, adreçada més als sentits que a la raó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En la religió, el Barroc segueix presidit per la ideologia de la Contrareforma. L'Església catòlica va entrar en un procés que la va portar a refermar les seves creences i donar solidesa a la seva organització.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La religió també va recórrer a l'art com a mitjà propagandístic. Tant protestants com catòlics buscaven mostrar la veritat de les seves creences construint esglésies sumptuoses.

 

L'artista barroc buscava procediments artístics que fossin efectistes i vistosos; i per damunt de tot, la perfecció en la realització de l'obra. L'espectador havia de quedar impressionar per l'obra i, alhora, convençut del missatge d'aquesta.

 

Durant el Barroc es an crear obres d'art molt diverses. També en aquesta època es creen els primers teatres d'òpera.

 

Galileu

Representació d'una comèdia de Molière davant Lluís XIV

bottom of page